صنایع شیمیایی

کربنات سدیم چیست و چه کاربردهایی دارد؟

+

کربنات سدیم یک افزودنی غذایی مورد تایید FDA است. گاهی اوقات به آن خاکستر سودا، سودای شستشو، کربنات دی سدیم یا کریستال های سودا نیزمی گویند که یک ماده سفید و کریستالی است. این نمک به صورت نمک دکاهیدرات، نمک هپتا هیدرات، نمک تک هیدراته و نمک بی آب موجود است. هنگامی که گرم می شود، تمایل به از دست دادن مولکول های آب و تولید خاکستر سودا، یک نمک بی آب، دارد.

کربنات سدیم یک ترکیب معدنی است که به عنوان یک باز نسبتاً قوی استفاده می شود. این یک جزء کلیدی صابون های لباسشویی و بسیاری دیگر از محصولات خانگی است. کربنات سدیم یک ترکیب طبیعی است که می تواند به صورت مصنوعی نیز تولید شود. این ترکیب به راحتی در شرکت های فروش مواد شیمیایی در دسترس است.

فرمول و ساختار کربنات سدیم

فرمول کربنات سدیم Na2CO3 است که از اتم های سدیم، کربن و اکسیژن تشکیل شده است. می ‌توان کربنات سدیم را با فرآیند سولووی تهیه کرد. کربنات سدیم یک ترکیب محلول در آب است و در محلول آبی به کاتیون سدیم و آنیون کربنات تقسیم می شود. کربنات سدیم خورنده نیست.

توجه: عموما کربنات سدیم را با بی کربنات سدیم اشتباه می گیرند. این ها دو ترکیب شیمیایی متفاوت هستند. بی کربنات سدیم که در زبان عامیانه به آن جوش شیرین نیز می گویند، دارای فرمول NaHCO3 است و کاربردهای زیادی در صنعت پخت و پز دارد. مهمترین تفاوت بین کربنات سدیم و بی کربنات سدیم این است که NaHCO3 خوراکی است.

کاربردهای کربنات سدیم

کاربردهای کربنات سدیم عبارتند از:

نرم کننده آب

از آنجایی که این ماده یک باز قوی است، به راحتی می تواند کاتیون هایی را که باعث سخت شدن آب می شوند، خنثی کند. آب سخت به دلیل تشکیل لکه هایی که خاصیت پاک کنندگی صابون ها و مواد شوینده را از بین می برد برای شستشو مناسب نیست. بنابراین از کربنات سدیم در تولید صابون و مواد شوینده برای حذف این کاتیون ‌ها و مناسب ‌تر کردن آب برای شستشو استفاده می ‌شود. نام سودا شستشو از همین خاصیت گرفته شده است.

فرآیندهای تولیدی

این ترکیب برای تولید مواد مختلفی مانند شیشه آب (سیلیکات سدیم)، بوراکس، فسفات سدیم و سایر موادی که به سدیم به عنوان یکی از اجزای آنها نیاز دارند، استفاده می شود.

به عنوان یک معرف آزمایشگاهی

به عنوان یک معرف آزمایشگاهی کاربردهای زیادی دارد. یکی از آنها استاندارد سازی ترکیباتی است که دارای استاندارد اولیه نیستند. همچنین می توان به عنوان یک اصلاح کننده pH از آن استفاده کرد. این یک ترکیب مهم است که در آزمایشات آنالیز کیفی ترکیبات استفاده می شود.

مصارف تجاری

این ترکیب کاربردهای تجاری زیادی دارد. این ماده به عنوان یک عامل مرطوب کننده در صنعت آجر استفاده می شود و در صنایع کاغذ، رنگ و نساجی کاربرد دارد. همچنین به عنوان یک ساینده یا عامل کف کننده در خمیر دندان برای افزایش قدرت تمیز کنندگی استفاده می شود.

سایر کاربردهای کربنات سدیم

  • در غذا و نوشیدنی، به عنوان یک تنظیم کننده اسیدیته، عامل ضد جوش، عامل افزایش دهنده و تثبیت کننده به کار می رود.
  • می توان از آن به عنوان الکترولیت استفاده کرد.
  • به عنوان یک دارو، از آنجایی که اسید معده را خنثی می کند، یک ضد اسید است.
  • در فرآیند ساخت سیلیس، کربنات سدیم به عنوان یک شار عمل می کند.
  • در ساخت ابریشم مصنوعی به کار می رود.

ملاحظات ایمنی کربنات سدیم

خاکستر سودا غیر قابل انفجار و غیر قابل اشتعال است. اگرچه به عنوان یک ماده خطرناک ذکر نشده است، در درجه اول یک تحریک کننده پوست است. گرد و غبار یا غبار حاوی خاکستر سودا برای غشاهای مخاطی بینی و چشم ها به طور متوسط تحریک کننده است. با این حال، تحریک موقتی است و علائم معمولاً مدت کوتاهی پس از پایان تماس ناپدید می شوند. در صورت قرار گرفتن در معرض پوست، چشم و پوست باید با آب شسته شود. یک پزشک باید تحریک طولانی مدت را درمان کند.

هنگام استنشاق، می تواند باعث تحریک، سرفه، تنگی نفس و غیره شود. اگر خاکستر سودا در هوا از سطح گرد و غبار مزاحم فراتر رفت، باید از لباس ‌های محافظ، عینک ‌ها و ماسک‌ های تنفسی استفاده کرد. لباس های آلوده باید قبل از قرار گرفتن در معرض سایر ترکیبات شسته شوند. در موارد شدید، مخلوطی از کربنات سدیم و آهک ممکن است در حضور تعریق، سود سوزآور تولید کند که ممکن است تحریک‌ کننده باشد. همچنین مقادیر زیاد ممکن است برای دستگاه گوارش خورنده باشد که علائم آن ممکن است شامل درد شدید شکم، استفراغ، اسهال و مرگ باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا