کاربرد و فواید داروی سدیم نیتریت
داروی سدیم نیتریت یک محلول بی رنگ و شفاف و یک داروی ترکیبی است که از طریق تزریق به عنوان پادزهر در درمان مسمومیت با سیانید، همراه با تیوسولفات سدیم استفاده می شود. این نوع مسمومیت در صورت قرار گرفتن در معرض دود ناشی از آتش سوزی خانه یا صنعتی، قورت دادن یا تنفس سیانور یا اگر سیانید بر روی پوست شما ریخته شود، ممکن است رخ دهد. سدیم نیتریت و تیوسولفات سدیم به سلولهای بدن کمک میکند تا سیانید را به شکلی تبدیل کنند که میتواند از طریق ادرار خارج شود.
فهرست مطالب
نحوه مصرف داروی سدیم نیتریت
استفاده از این دارو به صورت وریدی است. ین دارو معمولاً به صورت دو تزریق جداگانه تجویز می شود و تنفس، فشار خون، سطح اکسیژن، عملکرد کلیه و سایر علائم حیاتی شما از نزدیک تحت نظر خواهد بود.
مواردی که باید قبل از مصرف داروی سدیم نیترات با پزشک در میان گذاشته شود؟
- اگر باردار هستید
- بیماری کلیوی دارید
- دچار کم خونی (گلبول های قرمز کم) هستید
- کمبود آنزیم ژنتیکی به نام کمبود گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز (G6PD)
- فشار خون پایین یا بیماری قلبی دارید قبل از مصرف این دارو ، به پزشک خود اطلاع دهید.
عوارض مصرف داروی سدیم نیتریت
مصرف داروی سدیم نیتریت ممکن است باعث مشکلات زیر شود:
- افت فشار خون شدید (فشار خون پایین)
- مشکل خونی (از جمله متهموگلوبینمی)
عوارض جانبی احتمالی هنگام استفاده از این دارو:
در صورت مشاهده هر یک از این عوارض فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:
واکنش آلرژیک: خارش یا کهیر، تورم در صورت یا دستها، تورم یا سوزن سوزن شدن در دهان یا گلو، گرفتگی قفسه سینه، مشکل در تنفس.
رنگ لبها، ناخنها یا کف دستها مایل به آبی شود، گیجی، سردرد، تاری دید، ضربان قلب سریع، آهسته، تپنده یا ناهموار، سبکی سر، سرگیجه یا غش و تشنج و خونریزی غیرمعمول، کبودی، خستگی یا ضعف
در طول درمان با این دارو از شیردهی خودداری کنید. مشخص نیست که آیا نیتریت سدیم به جنین آسیب می رساند یا خیر. با این حال، مزایای درمان مسمومیت با سیانید ممکن است بر خطرات ناشی از این دارو، هم برای شما و هم برای کودکتان، بیشتر باشد.
مشخص نیست که آیا این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا می تواند به نوزاد شیرده آسیب برساند. شما نباید مدت کوتاهی پس از درمان با نیتریت سدیم شیر دهید. از پزشک خود بپرسید که چه مدت باید قبل از شیردهی مجدد صبر کنید. اگر در این مدت از پمپ سینه استفاده می کنید، شیری را که جمع کرده اید دور بریزید و آن را به کودک ندهید.
داروهایی که با سدیم نیتریت تداخل دارند
قبل از دریافت داروی سدیم نیتریت پزشک خود را در مورد سایر داروهایی که مصرف می کنید مطلع کنید؛ داروهای زیر با سدیم نیتریت تداخل دارند :
داروی فشار خون، دیورتیک (قرص آب) یا داروهای اختلال نعوظ مانند سیلدنافیل، تادالافیل، ویاگرا، لویترا، سیالیس، استندرا و غیره.
این لیست کامل نیست زیرا سایر داروها ممکن است بر سدیم نیتریت و تیوسولفات سدیم تأثیر بگذارند، از جمله داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی که ممکن است با مصرف این دارو تداخل داشته باشند.
روش نگهداری داروی سدیم نیتریت
این دارو باید در دمای زیر 25 درجه سانتی گراد و دور از نور خوشید نگهداری شود. مدت زمان ماندگاری 2 سال است.
کاربردهای دیگر سدیم نیتریت
سدیم نیتریت عمدتاً به عنوان یک ضد زنگ استفاده می شود که بر روی مواد و محصولات به عنوان یک عامل ضد خوردگی عمل می کند. این ترکیب همچنین دارای خواص ضد باکتریایی است و بنابراین برای جلوگیری از رشد باکتری در محصولات مختلف نیز استفاده می شود. به عنوان مثال می توان آن را در لوازم آرایشی، داروها، غذاها و افزودنی های غذایی یافت. البته استفاده از سدیم نیتریت در لوازم آرایشی محدود شده و مقدار مجاز “حداکثر غلظت در آماده سازی برای استفاده” حدود 0.2٪ توصیه شده است.
بسیاری از گوشتهای فرآوریشده حاوی سدیم نیتریت هستند دلیل استفاده از این ترکیب به دلیل رنگ قرمز بسیاری از گوشتها قرار دارد. این موضوع نگران کننده است زیرا وقتی نیتریت های سدیم با پروتئین ها (آمین ها) در طول پخت و پز ترکیب می شوند، می توانند نیتروزامین های سمی تشکیل دهند.
نیتروزآمین ها اثرات منفی متعددی دارند، اما در درجه اول سرطان زا هستند. (توجه – آلودگی ناشی از نیتروزامین ها به عنوان یک اثر مضر در نظر گرفته نمی شود زیرا محصولات آرایشی معمولاً در فرآیند پخت قرار نمی گیرند) این ترکیب به دلیل استفاده از آن به عنوان پادزهر مسمومیت با سیانید در فهرست داروهای ضروری سازمان بهداشت جهانی (WHO) قرار دارد.