ویژگی و کاربردهای هیدروکسید سدیم | محلول سود پرک
هیدروکسید سدیم (NaOH) یا محلول سود پرک ترکیبی بسیار پرکاربرد است که در فرآیندهای مختلف تولید استفاده می شود و به آن سود سوزآور یا کاستیک سودا نیز می گویند. صنایع عمده ای که بازار جهانی هیدروکسید سدیم را هدایت می کنند شامل داروسازی، کاغذ و خمیر کاغذ، منسوجات و مواد غذایی هستند. در صنعت داروسازی، سدیم هیدروکسید برای تولید داروهای مختلف از مسکن های اولیه مانند آسپرین گرفته تا داروهای کاهش دهنده کلسترول و ضد انعقادها که به جلوگیری از لخته شدن خون کمک می کنند، استفاده می شود.
محلول سود پرک همچنین برای صنایعی مانند صابون ها و مواد شوینده، تصفیه آب و فرآوری فلزات استفاده می شود، بنابراین انتظار می رود که اینها تقاضا برای هیدروکسید سدیم را در سال های آتی افزایش دهند. قیمت هیدروکسید سدیم به کیفیت و برند تولید کننده آن بستگی دارد و بازار خرید و فروش پر رونقی در بازار دارد.
فهرست مطالب
کاربرد هیدروکسید سدیم یا محلول سود پرک
هیدروکسید سدیم یکی از مواد اصلی در ساخت صابون ها و مواد شوینده است و همچنین برای تمیز کردن فاضلاب ها و رفع گرفتگی لوله ها استفاده می شود. کاربردهای مهم دیگر عبارتند از تولید سلول سوختی، حذف پوست سبزیجات برای کنسرو کردن، تثبیت مواد غذایی، فرآوری سنگ معدن آلومینیوم، تولید مسکن برای جلوگیری از لخته شدن خون و داروهای کاهش دهنده کلسترول.
هیدروکسید سدیم همچنین برای تولید ریون، رنگ، مواد منفجره و فرآورده های نفتی استفاده می شود. همچنین در پردازش پارچه پنبه ای، شستشو و سفید کردن، تمیز کردن و پردازش فلز، پوشش اکسید، آبکاری و استخراج الکترولیتی استفاده می شود.
غالب ترین صنعت از نظر استفاده از هیدروکسید سدیم، صنعت خمیر و کاغذ است. این ماده برای بازسازی برخی مواد شیمیایی مانند سولفید سدیم استفاده می شود که برای تبدیل خمیر چوب به الیاف استفاده می شود، بنابراین با امکان استفاده مجدد از بیشتر مواد هزینه کلی این صنعت را کاهش می دهد.
در فرآیندهای بلیچینگ برای افزایش کارایی بلیچینگ استفاده می شود. این ترکیب در فرآیند بازیافت کاغذ نیز استفاده می شود زیرا محلول NaOH باعث می شود الیاف متورم شوند به طوری که جوهر اعمال شده روی آنها جدا شده و کاغذ قابل استفاده مجدد است.
صنعت کاغذ حدود 25 درصد از کل سدیم هیدروکسید تولید شده را استفاده می کند. عملکردهایی مانند تولید هیپوکلریت سدیم در محل و فرآوری خمیرهای کرافت و استخراج لیگنین در حین سفید کردن، NaOH را برای صنعت کاغذ و خمیر ایده آل می کند. برای آگاهی از قیمت هیدروکسید سدیم می توانید به سایت های فروش مواد شیمیایی مراجعه نمایید.
هیدروکسید سدیم (NaOH) همچنین در ساخت صابون ها، پاک کننده ها و مواد شوینده استفاده می شود. این ترکیب به طور گسترده ای استفاده می شود زیرا روغن ها، چربی ها، گریس و رسوبات مبتنی بر پروتئین را در خود حل می کند. سود سوزآور در فرآیند صابونی سازی استفاده می شود زیرا روغن های گیاهی را به صابون تبدیل می کند و همچنین برای تولید سورفکتانت های آنیونی، یک جزء حیاتی در اکثر محصولات شوینده و پاک کننده استفاده می شود.
هیدروکسید سدیم یکی از مواد فعال موجود در محصولات سفید کننده خانگی و شوینده های مدرن است. مواد شوینده بر اساس خواص یونی خود طبقه بندی می شوند: آنیونی، کاتیونی و غیر یونی. مواد شوینده اساساً در دو بخش اصلی مسکونی و تجاری استفاده می شوند. بخش های تجاری شامل صنعت هتل، صنعت نساجی و خدمات خشک شویی است. در حالی که کاربردهای مسکونی شامل نظافت خانگی است. شوینده های مایع سهولت استفاده و راحتی را فراهم می کنند و نسبت به پودر شوینده برق کمتری مصرف می کنند و در نتیجه تقاضا برای سود پرک در شوینده های مایع را افزایش می دهد.
خطرات هیدروکسید سدیم یا محلول سود پرک
در صورت نوشیدن اشتباهی فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید. فرد را وادار به استفراغ نکنید، مگر اینکه کنترل کننده مسمومیت یا ارائه دهنده خدمات بهداشتی به شما بگوید. نتیجه دراز مدت آسیب به میزان این آسیب بستگی دارد. آسیب به مری و معده تا چند هفته پس از بلعیده شدن سم ادامه دارد. مرگ ممکن است تا یک ماه بعد رخ دهد.
در صورت تماس ماده شیمیایی با پوست یا چشم است، حداقل به مدت 15 دقیقه با آب فراوان بشویید. در صورت تنفس بخارات بلافاصله فرد را به هوای تازه منتقل کنید. برای پیشگیری از تمام این عوارض و خطرات این محلول شیمیایی را به دور از دسترس کودکان و در جای ایمن قرار دهید. قیمت هیدروکسید سدیم وارداتی و داخلی با یکدیگر متفاوت است.