انواع صنایع شیمیایی
صنایع شیمیایی صنعت وسیعی است که انواع مختلف صنایع تولید محصول را در خود جای داده است که تولید آنها بر اساس استفاده زیاد از مواد شیمیایی است. معمولاً صنایعی که با تولید مواد شیمیایی صنعتی درگیر هستند به طور گسترده ای به عنوان صنایع شیمیایی شناخته می شوند. با توجه به محصولات نهایی، فرآیندها یا مواد خام مرتبط با صنایع شیمیایی، چنین صنایعی را می توان به چندین دسته طبقه بندی کرد. خرید و فروش مواد شیمیایی صنعتی و غیر صنعتی در بازار جهانی بسیار گسترده است.
با درک تنوع عظیم صنایع تولید کننده مواد شیمیایی، این گونه صنایع شیمیایی معمولاً در دسته بندی های گسترده ای مانند صنایع تولید مواد شیمیایی معدنی و آلی، صنایع کود شیمیایی، صنایع پالایش و نفت، صنایع آبکاری و عملیات حرارتی، صنایع آفت کش، صنایع نفت و صابون تولید شده توسط آب دسته بندی می شوند.
در کنار این موارد، گاهی صنایع دارویی، صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی، صنایع فرآوری/تامین مواد شیمیایی و غیره نیز جزء صنایع شیمیایی تخصصی محسوب می شوند. بنابراین، صنایع شیمیایی، صنایع مختلفی را در بر می گیرد که بر تولید مواد شیمیایی با اهداف مختلف متمرکز هستند. درک این انواع طبقات در صنایع شیمیایی مهم است، زیرا چنین خوشه بندی به طراحی آسان تر سیاست ها، ابتکارات و مداخلات مناسب کمک می کند.
تنوع و گستردگی این گونه صنایع شیمیایی به ویژه در کشورهای توسعه یافته که فرصت های کافی برای رشد صنعتی وجود دارد، متنوع تر است. کشورهای در حال توسعه تمرکز زیادی روی رشد صنایع شیمیایی خود ندارند، زیرا آنها در حال حاضر برای برآورده کردن خواسته های اساسی شهروندان خود و حفظ شرایط اقتصادی پایدار در تلاش هستند.
بسیاری از این گونه صنایع شیمیایی بر پایداری زیست محیطی خود تمرکز چندانی ندارند. در عوض آنها بیشتر روی سودآوری متمرکز هستند. در این راستا رشد اقتصادی بدون ابتکارات کافی برای حفاظت از محیط زیست پایدار نخواهد بود و چنین ناپایداری منجر به هزینه های نسبتاً بالاتر در بلند مدت می شود.
فهرست مطالب
چالش های حاصل از پیشرفت صنایع شیمیایی
صنایع شیمیایی بخشی جدایی ناپذیر از اقتصاد جهانی است. محصولات آن در همه جا وجود دارد – در همه بخش ها از کشاورزی و ساخت و ساز تا کالاهای مصرفی استفاده می شوند. درآمد بخش 4.7 تریلیون دلاری در سال گذشته تقریباً 5 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را نشان می دهد. بخش مواد شیمیایی نیز یکی از بهترین عملکردهای بازار سهام در این قرن بوده است. فروش مواد شیمیایی صنعتی در این بین سهم بالایی را به خود اختصاص داده است.
با این حال، این صنعت همچنین سهم عمده ای در انتشار گازهای گلخانه ای دارد – که تنها با تولید فولاد و سیمان به عنوان بزرگترین منبع صنعتی رقابت می کند. تخمین های موسسه منابع جهانی نشان می دهد که مواد شیمیایی، از جمله پتروشیمی، مسئول 3.6 درصد از انتشار جهانی به دلیل مصرف انرژی در تولید هستند. به علاوه 2.2 درصد دیگر ناشی از استفاده از سوخت های فسیلی به عنوان مواد خام، به ویژه در پلاستیک، یا به عنوان یک محصول فرعی فرآیندهای شیمیایی دیگر است.
افزایش بازیافت پلاستیک، استفاده هدفمند از کود و سرمایه گذاری در هیدروژن سبز می تواند به سرعت انتشار گازهای گلخانه ای را کاهش دهد. آمونیاک می تواند به طور فزاینده ای به عنوان سوخت پایدار حمل و نقل و متانول برای تولید پلاستیک بدون استفاده از منابع فسیلی مورد استفاده قرار گیرد.
صنعت شیمیایی جهانی پس از وقوع همه گیری، بازگشت قابل توجهی داشته است، و یکی از معدود صنایعی است که در مقایسه با سال 2019، آخرین سال “عادی”، رشد کرده است. نرخ رشد در سال 2021 6.1 درصد باورنکردنی بود، اگرچه این امر عمدتاً به دلیل کاهش شدید در سال 2020 پس از شیوع همهگیری کووید-19 در جهان و متوقف شدن بیشتر صنایع تسهیل شد. نرخ رشد در سال 2022 عادی شده است و انتظار می رود حدود 3.5 درصد باشد که مطابق با نرخ رشد صنعت قبل از همه گیری است. فروش مواد شیمیایی صنعتی نیز با توسعه صنایع افزایش یافته است.
یکی از مهم ترین حوزه هایی که در حال حاضر صنایع شیمیایی روی آن تمرکز کرده اند، پایداری و کربن زدایی است. اکثر شرکت در صدد هستند ردپای کربن خود را کاهش دهند، زیرا مبارزه با تغییرات آب و هوایی برای اکثر شرکت ها در کانون توجه قرار گرفته است. به همین دلیل است که شرکت های شیمیایی که اغلب مسئول زباله های سمی عمده هستند، اکنون این موضوع را جدی می گیرند. بسیاری از شرکت ها در زمینه فروش مواد شیمیایی صنعتی فعالیت می کنند و دسترسی به این ترکیبات بسیار ساده است.