صمغ سلولز چیست و از کاربردهای آن چه می دانید؟
صمغ سلولز از خمیر چوب و سلولز پنبه خالص استخراج می شود. این صمغ سلولزی را می توان به دو دسته صنعتی و درجه غذایی تقسیم کرد. صمغ سلولزی درجه صنعتی را می توان به صمغ سلولزی درجه فنی و نیمه خالص تقسیم کرد که درجه فنی (یا CMC خام) عموماً خلوص کمتر از 80% دارد. صمغ سلولز نیمه خالص دارای خلوص بین 80 تا 95 درصد است. ترکیب خالص شده دارای خلوص بیش از 99.5٪ است و برای مصرف خوراکی بی خطراست.
سلولز به طور طبیعی در دیواره گیاهان از جمله در چوب وجود دارد. در صنعت، سلولز عموماً از چوب استخراج می شود و امکان ساخت مواد پلاستیکی (سلفون)، مقوا یا منسوجات (ویسکوز) را فراهم می کند. در لوازم آرایشی و بهداشتی به عنوان عامل اتصال دهنده و تثبیت کننده امولسیون ها استفاده می شود. در مواد شوینده نیز به عنوان یک ماده ضد رسوب مجدد عمل می کند، یعنی از رسوب مجدد کثیفی روی سطح در هنگام شستشو جلوگیری می کند.
فهرست مطالب
ویژگی های صمغ سلولز
صمغ سلولز برای مدت کوتاهی در برابر دمای جوش، انجماد و حتی زیر انجماد مقاوم است که به آن اجازه می دهد تا در طول فرآوری غذاهای خاص، افزودنی مفیدی باشد. استفاده از این ماده به عنوان یک اتصال دهنده، ضخیم کننده، تثبیت کننده یا برای حفظ آب منجر به پذیرش گسترده آن به عنوان یک افزودنی مستقیم غذایی شده است.
- شکل ظاهری: پودر سفید تا کرم
- حلالیت: محلول در آب سرد با هیدراتاسیون سریع
فواید صمغ سلولز برای سلامتی
صمغ سلولز از دیواره سلولی گیاهان بدست می آید و از آن برای غلیظ و خامه ای شدن غذاها بدون افزودن چربی استفاده می شود. اگر می خواهید مصرف چربی خود را کاهش دهید یا از رژیم غذایی کم چربی استفاده می کنید، انتخاب غذاهایی که با این افزودنی درست شده اند، می تواند به شما کمک کند کمتر احساس گرسنگی داشته باشید.
این ترکیب می تواند به سرکوب (کاهش) اشتهای شما نیز کمک کند. فیبر موجود در صمغ سلولز به عنوان یک حجم دهنده در غذاها عمل می کند و به غذاها این پتانسیل را می دهد که شما را سیر نگه دارند. این دلیل دیگری است که این افزودنی اغلب در غذاهای رژیمی یافت می شود. یکی از اشکالات این صمغ گیاهی این است که در صورت مصرف بیش از حد مواد غذایی حاوی آن به دلیل محتوای فیبر بالا ممکن است تحرک روده ها را افزایش داده و منجر به اسهال شود. برخی افراد حتی از آن به عنوان ملین برای کاهش وزن و رفع یبوست استفاده می کنند.
کاربرد صمغ سلولز در صنایع مختلف
صنایع غذایی
در کاربردهای غذایی این صمغ گیاهی نه تنها یک تثبیت کننده و غلیظ کننده امولسیون خوب است، بلکه پایداری عالی دارد و می تواند زمان نگهداری محصول را بهبود بخشد و به طور گسترده در نوشیدنی ها، شیر، ماست، بستنی، محصولات پخته شده، شربت ها استفاده می شود.
از این صمغ در بستنی استفاده می شود تا آب، چربی و پروتئین به صورت مخلوطی یکنواخت، پراکنده و پایدار درآید و از ظاهر شدن کریستال های یخ جلوگیری کند. همچنین طعم لطیف و صاف و شکل پذیری در بستنی ارائه می دهد. افزودن صمغ سلولز در بستنی می تواند هزینه تولید را تا حد زیادی کاهش دهد.
خمیر دندان
این صمغ با سازگاری خوب، خمیر دندان را قادر می سازد تا پایدار بماند و به خمیر خاصیت حفظ آب خوبی می دهد.
صنعت نساجی
با درجه جایگزینی بالاتر، صمغ سلولز می تواند جایگزین آلژینات سدیم در ضخیم کننده های رنگرزی و چاپ پارچه شود.
کاغذ سازی صنعتی
گرید کاغذ سازی صمغ سلولز یک افزودنی موثر در ساخت کاغذ است و می تواند در بسیاری از روش ها برای کمک به ساخت کاغذ استفاده شود. این ترکیب با خاصیت حفظ آب خوب، خاصیت پراکندگی و نازک کنندگی در این صنعت بسیار مفید است.
حفاری نفتی
انتخاب صمغ گرید حفاری بستگی به نوع گل، محل، عمق چاه و سایر شرایط دارد.
سیالات صنعتی
محصولات با ویسکوزیته فوق العاده بالا مانند این صمغ گیاهی می توانند جایگزین صمغ گوار شوند و هزینه های تولید را کاهش دهند.
شوینده های صنعتی
این ترکیب بهترین کمک فعال مواد شوینده مصنوعی است.
آرایشی و دارویی
سایر محصولات زیبایی و آرایشی مانند لوسیون بدن، کرم های صورت و غیره نیز حاوی صمغ سلولز هستند. در صنعت داروسازی همچنین از آن در برخی پمادها، ملین ها، قرص های رژیمی و همچنین به عنوان اشک مصنوعی چشم استفاده می کند. رنگهای آبی مورد استفاده هنرمندان نیز حاوی صمغ سلولز برای ضخیم نگه داشتن و چسبندگی مطلوب هستند.