سود پرک کاربرد
سود پرک یک ماده جامد سفید و بی بو است. این ترکیب یک عنصر رایج در پاک کننده های لوازم است و شاید بیشتر در مواد شیمیایی تمیز کننده اجاق گاز استفاده می شود. این ماده در هنگام تماس باعث سوختن پوست و در صورت بلعیده شدن باعث آسیب های جبران ناپذیری می شود . برخی از کاربردهای این ماده که در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می گیرد شامل منسوجات، صابون سازی و محصولات پاک کننده، کاغذ، فرآوری آلومینیوم، نفت و تولید سفید کننده می باشد.
این ماده شیمیایی از طریق الکترولیز سنتز می شود. این تجزیه شیمیایی با عبور جریان الکتریکی از محلول کلرید سدیم (که معمولاً به آن نمک خوراکی گفته می شود ) برای تولید سود پرک و گاز کلر صورت می گیرد.
فهرست مطالب
خواص فیزیکی و شیمیایی سود پرک
- چگالی: 2.13 گرم بر سانتی متر
- نامهای متداول: سود سوزآور، لیمو، سودا لی و هیدرات سدیم
- نقطه ذوب: 604.4 درجه فارنهایت
- نقطه جوش: 2530 درجه فارنهایت
- جرم مولی: 39.997 گرم در مول
کاربردهای رایج سود پرک
کاربرد در پاک کننده ها
سود پرک برای استفاده در پاک کننده ها به دلیل توانایی آن برای تبدیل چربی های سخت و رفع تجمع چربی که منجر به گرفتگی زهکش ها می شود نسبت به صابون ارجحیت دارد. این ماده به دلیل دسترسی، مقرون به صرفه بودن، سهولت تشخیص و دفع در صنعت پاک کننده ها بسیار شناخته شده است.
هنگامی که به عنوان یک ماده تمیز کننده استفاده می شود، استفاده کنندگان باید احتیاط کنند، زیرا این ماده شیمیایی پوست انسان را می سوزاند و در صورت استنشاق یا بلعیدن، آسیب های داخلی شدیدی ایجاد می کند. سود پرک به ویژه در صورتی که بخارهای آن به چشم نفوذ کند، مضر است.
در مقیاس کوچک برای حذف پروتئین ها و اسیدهای نوکلئیک استفاده می شود و در عین حال اکثر ویروس هایی را که با آن در تماس است غیرفعال می کند. این ماده شیمیایی همچنین مخمرها، قارچ ها و اندوتوکسین ها را از بین می برد. به دلیل کارایی آن در حذف میکروارگانیسم ها، سدیم پرک معمولاً در صنعت پزشکی به عنوان یک جزء مهم بهداشتی استفاده می شود.
برای مصارف دارویی
با توجه به اینکه سود پرک به عنوان یک ماده پاک کننده به شدت مورد استفاده قرار می گیرد و برای انسان مضر است، استفاده همه جانبه از آن به عنوان یک جزء دارویی ممکن است شما را شگفت زده کند! این ماده جزئی از مواد مسکن های رایج درد، تکهای از پازل فرمولاسیون داروهای ضد انعقاد مؤثر است و در نسخه های ضد کلسترول نیز استفاده میشود. برخی از داروهای رایج که از سود پرک به عنوان یک ماده غیر فعال استفاده شده است عبارتند از: آسپرین، سیکلوبنزاپرین هیدروکلراید با رهش طولانی، دیکلوفناک سدیم و میزوپروستول با رهش تاخیری، دیوالپروکس سدیم تاخیری رهش، دیدانوزین، اداربیکلور، نکسیوم.
در لوازم آرایشی- بهداشتی
این ترکیب در مقادیر کوچک (5%) معمولاً در محصولات زیبایی زیر یافت می شود:
- اسپری مو
- عطرها
- صابون سازی
- پودرهای پا
- رنگ مو
- لوازم آرایش
- محصولات مراقبت از ناخن
- شامپوها
- محصولات اصلاح
- مواد موبر
- روغن های ضد آفتاب
صاف کننده های شیمیایی مو
استفاده از سود پرک در بسیاری از محصولات زیبایی به توانایی آن در تثبیت سطوح pH نسبت داده می شود. گنجاندن این ماده در محصولات مو، محیط اسیدی کمتری را برای پوست سر، پوست و مو ایجاد می کند. اثر تسطیح این ماده شیمیایی به تنظیم تأثیرات خارجی که ممکن است سطح pH سالم را تغییر داده باشد، کمک می کند.
- در حذف فلزات سنگین از آب توسط تاسیسات تصفیه آب شهری استفاده می شود.
- در کنسرو کردن استفاده می شود.
- در کاغذ سازی و فرآیند بازیافت کاغذ استفاده می شود.
خطرات سود پرک
سود پرک به دلیل اثر خورنده آن بر روی بسیاری از مواد، پروتئین ها را در دمای اتاق تجزیه می کند و میتواند باعث سوختگی شیمیایی بدن انسان شود. اگرچه این ماده در طبیعت وجود ندارد، سالهاست که در مقیاس وسیع از مواد خام به راحتی به دست میآید و در فرآیندهای صنعتی متعددی استفاده میشود.
تماس با غلظت های بسیار بالای سود پرک می تواند منجر به سوختگی شدید چشم ها، پوست، سیستم گوارشی یا ریه ها شود که می تواند منجر به آسیب دائمی یا مرگ شود .غشاهای مخاطی در بینی، گلو، ریه ها و سیستم برونش ممکن است آسیب ببینند. حتی دوزهای کوچک نیز میتواند آسیب قابل توجهی ایجاد کند.
از تماس این ماده با چشم، پوست یا لباس خود اجتناب کنید. گازها، دودها، گرد و غبار، مه، بخار و ذرات معلق در هوا نباید استنشاق شوند. از عینک ایمنی، دستکش و لباس استفاده کنید.