جدول تناوبی با جزئیات
جدول تناوبی یا جدول مندلیف وسیله ای برای سازماندهی عناصر مختلف بر اساس خواص فیزیکی و شیمیایی مشابه است. این جدول، نموداری از عناصر شیمیایی است که با توجه به اعداد اتمی آنها، به طوری که عناصر با خواص مشابه در یک ستون قرار می گیرند.
عنصر یک ماده شیمیایی خالص و متشکل از تنها یک نوع اتم با مجموعه ای مشخص از خواص شیمیایی و فیزیکی است. بطور مثال نمک (NaCl) نمونه خوبی از یک ترکیب با خواص مشخص است. سدیم فلزی است که با آب بسیار واکنش پذیر است و کلر نیز گازی سمی برای انسان است. آنها با هم یک ترکیب یونی، NaCl یا نمک خوراکی را تشکیل می دهند که به طور ایمن توسط انسان مصرف می شود.
فهرست مطالب
عناصر در جدول تناوبی
ماده شامل تمام اجسام فیزیکی در جهان است، آنهایی که فضا را اشغال کرده و جرم دارند. همه مواد از اتم های یک یا چند عنصر، مواد خالص با خواص شیمیایی و فیزیکی خاص تشکیل شده اند. 98 عنصر وجود دارد که به طور طبیعی روی زمین وجود دارد، اما سیستم های زنده از تعداد نسبتا کمی از این عناصر استفاده می کنند.
موجودات زنده عمدتاً از چهار عنصر کربن، هیدروژن، اکسیژن و نیتروژن (اغلب با نام اختصاری CHON به یاد می آورند) تشکیل شده اند. از آنجایی که عناصر به یکدیگر پیوند می خورند، ترکیباتی را تشکیل می دهند که اغلب دارای ویژگی های نوظهور جدیدی هستند که با ویژگی های هر عنصر متفاوت است. زندگی نمونه ای از ویژگی های نوظهور است که از مجموعه خاصی از مولکول های موجود در سلول ها ناشی می شود.
ویژگی جدول تناوبی
عناصر مختلف در جدول مندلیف سازماندهی و نمایش داده می شوند. این جدول که توسط شیمیدان روسی دیمیتری مندلیف (1834-1907) در سال 1869 ابداع شد، عناصری را گروه بندی می کند که اگرچه منحصر به فرد هستند، اما خواص شیمیایی خاصی را با عناصر دیگر به اشتراک می گذارند. در جدول تناوبی عناصر با توجه به عدد اتمی خود سازماندهی و نمایش داده می شوند و در یک سری ردیف (دوره ها) و ستون ها (گروه ها) بر اساس خواص شیمیایی و فیزیکی مشترک مرتب شده اند.
اگر به جدول تناوبی نگاه کنید، گروه هایی را خواهید دید که در بالای هر ستون از چپ به راست شماره گذاری شده اند که با 1 شروع و با 18 ختم می شود. جدول تناوبی علاوه بر ارائه عدد اتمی برای هر عنصر، جرم اتمی عنصر را نیز نمایش می دهد. به عنوان مثال، با نگاه کردن به کربن، نماد (C) و نام آن و همچنین عدد اتمی آن 6 (در گوشه سمت چپ بالا) و جرم اتمی آن 12.11 ظاهر می شود.
چیدمان جدول تناوبی باعث می شود که عناصر بر اساس خواص شیمیایی شان گروه بندی شوند. در عناصر گروه اصلی (گروه های 1-2، 13-18)، روندهای کلی وجود دارد که می توانیم مشاهده کنیم. هر چه از یک گروه خاص جلوتر باشد عناصر خاصیت فلزی بیشتری دارند و رسانای خوبی برای گرما هستند.
با حرکت از چپ به راست در طول یک دوره، عناصر ویژگی غیر فلزی بیشتری خواهند داشت. این عناصر عایق و رسانای حرارتی ضعیف هستند و می توانند در فازهای مختلف در دمای اتاق (جامد، مایع یا گاز شکننده) وجود داشته باشند. عناصری که در مرز بین عناصر فلزی (عناصر خاکستری) و عناصر غیرفلزی (عناصر سبز) قرار دارند از نظر خصوصیات فلزی (عناصر صورتی) هستند. آنهارسانایی الکتریکی پایینی دارند که با دما افزایش می یابد. آنها همچنین خواص مشترکی با فلزات و نافلزات دارند.
امروزه با سنتز شدن عناصر سنگین و سنگین تر در آزمایشگاه ها، جدول مندلیف به گسترش خود ادامه می دهد. این عناصر بزرگ بسیار ناپایدار هستند و به همین دلیل تشخیص آنها بسیار دشوار است.