اسید سولفوریک چه رنگی است
اسید سولفوریک یکی از قوی ترین اسیدهای دی بازیک موجود در جهان است که با فرمول شیمیایی H2SO4 در صنعت شناخته می شود. این اسید در صنایع مختلف بسیار کاربرد دارد.
در مورد خواص فیزیکی آن، اسید سولفوریک مانند یک مایع روغنی سفید رنگ و بدون بو به نظر می رسد. این اسید کاربرد گسترده ای در صنعت پیدا کرده است و بسته به غلظت اسید سولفوریک، محلول دارای خواص و حوزه های کاربرد بسیار متفاوتی است. اسید سولفوریک بیشتر در صنایعی مانند تصفیه فلزات، تصفیه سنگ معدن، تولید کودهای معدنی و سنتز شیمیایی استفاده می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این اسید، لطفا تا انتها با ما در این مقاله همراه باشید.
فهرست مطالب
تاریخچه کشف اسید سولفوریک
اسید سولفوریک از زمان های قدیم برای انسان شناخته شده است و عمدتا در طبیعت، به عنوان مثال در دریاچه های آتشفشانی یافت می شود. در قرن نهم، کیمیاگر ایرانی، محمد رازی، محلولی از اسید سولفوریک را به روش سوزاندن سولفات مس و آهن به دست آورد. اما روش کیمیاگر ایرانی چهار قرن بعد توسط دانشمند اروپایی آلبرت مگنوس بهبود یافت.
روش صنعتی مدرن ( فرآیند تماسی) برای به دست آوردن اسید سولفوریک شامل اکسید کردن دی اکسید گوگرد است. گازی که از احتراق گوگرد یا پیریت گوگرد تشکیل می شود. در نهایت تری اکسید گوگرد تشکیل می شود و با آب واکنش داده می شود و اسید سولفوریک بی رنگ تولید می شود.
اسید سولفوریک چیست
اسید سولفوریک مایعی بی بو، بی رنگ و روغنی است. این اسید بسیار خورنده است. نام دیگر آن Oil of Vitriol است. به دلیل کاربردهای گسترده، از آن به عنوان «پادشاه مواد شیمیایی» یاد شده است. این اسید در خلوص متفاوتی در بازار یافت می شود و براساس خلوص کاربردهای متفاوتی دارد.
این ماده شیمیایی قوی با آب به شدت واکنش می دهد و گرمای بسیار زیادی آزاد می کند. بنابراین، هرگز نباید آب را به این اسید اضافه کنید. در عوض، باید اسید را به آرامی و با هم زدن مناسب به آب اضافه کنید.
اسید سولفوریک یک اسید دوبازیک قوی است. همچنین دی پروتیک بوده و در دو مرحله در محلول آبی یونیزه می شود. این ماده دارای قدرت اکسیداسیون بسیار بالایی است؛ بنابراین، به عنوان یک عامل اکسید کننده قوی عمل می کند. از این ماده شیمیایی برای خشک کردن بسیاری از گازهای مرطوب که با اسید واکنش نمی دهند، استفاده می شود. از آنجایی که یک عامل اکسید کننده خوب است، می تواند هم غیر فلزات و هم فلزات را اکسید کند.
روش تولید صنعتی اسید سولفوریک
استفاده از اسید سولفوریک در بخش صنعتی بسیار رایج است. این اسید چند وجهی در مقادیر زیاد تولید می شود و سومین ماده شیمیایی صنعتی پرمصرف در جهان است. تولید کنندگان این اسید را از طریق فرآیند تماسی تولید می کنند. در این روش گوگرد مذاب سوزانده می شود تا گاز گوگرد دی اکسید (SO2 ) به دست آید.
سپس این گاز خنک می شود و در دمای نسبتا بالا برای تولید تری اکسید گوگرد اکسید می شود. تری اکسید گوگرد با مولکول های هیدروژن و اکسیژن موجود در آب واکنش داده می شود و اسید سولفوریک بی رنگ با خلوص متفاوت به دست می آید.
موارد مصرف اسید سولفوریک
این اسید یک ماده شیمیایی پرکاربرد در صنایع مختلف است. از آن در تولید بسیار از محصولات پرکاربرد در جهان استفاده می شود. برخی از موارد مصرف این اسید عبارتند از:
استفاده در تهیه کود
در تولید کود از اسید سولفوریک برای افزودن گوگرد به خاک استفاده می شود. بیشتر زمین های کشاورزی به منبعی از گوگرد نیاز دارند تا جایگزین آن هایی شود که توسط محصولات کشاورزی استفاده شده یا از طریق باران شسته می شوند. کمبود گوگرد منجر به زرد شدن رنگ برگ، نکروز برگ و توقف رشد می شود. اسید سولفوریک تولید شده برای صنعت کود، درجه فنی یا ناخالص و کمی رنگی با غلظت بین 78 تا 93 درصد است.
استفاده در تولید مواد شیمیایی
از این اسید در صنایع برای در تولید مواد شیمیایی مانند تولید کاپرولاکتام برای الیاف نایلون و دی اکسید تیتانیوم است که یک رنگدانه سفید روشن است. علاوه بر این، اسید سولفوریک برای تولید اسید هیدروفلوئوریک که جایگزین کلروفلوئوروکربن ها (CFC) شده است برای استفاده در یخچال ها یا سیستم های هوا ضروری است.
از اسید سولفوریک برای ساخت مواد منفجره نیز استفاده می شود. افزودن اسید نیتریک و اسید سولفوریک به سلولز باعث ایجاد نیتروسلولز بسیار قابل اشتعال می شود. به همین دلیل، خرید اسید سولفوریک به مقدار زیاد نیاز به مجوز دارد.