اسید سیتریک چیست؟ ویژگی و کاربردها
اسید سیتریک چیست؟ اسید سیتریک نه ویتامین است و نه یک ماده معدنی و چون به صورت طبیعی در مرکبات وجود دارد. این اسید به عنوان یک ماده آلی ضعیف طبقه بندی می شود زیرا زمانی که در یک حلال ، به ویژه آب حل شود، تاحدی تجزیه می شود.
اسید سیتریک یکی از رایج ترین اسیدهای گیاهی است و به عنوان یک محصول متابولیک در همه موجودات وجود دارد. در بدن انسان، تقریبا روزانه 2 گرم اسید سیتریک به عنوان یک محصول میانی تشکیل می شود و دوباره تجزیه می شود. در گذشته اسید سیتریک از آب لیمو در واکنش با آمونیاک و اسید سولفوریک به دست می آمد. امروزه عمدتاً از طریق تخمیر (با استفاده از قارچ های خاص) تولید می شود.
فهرست مطالب
خواص فیزیکی و شیمیایی اسید سیتریک
- ظاهر : کریستال های بی رنگ
- فرمول : C6H8O7 / CH2COOH-C(OH)COOH-CH 2 COOH
- جرم مولکولی: 192.1
- تجزیه : 175 درجه سانتی گراد
- نقطه ذوب: 153 درجه سانتی گراد
- نقطه اشتعال: 100 درجه سانتی گراد
- نقطه جوش : دمای 310 درجه سانتی گراد.
- حلالیت: اسید سیتریک در آب حل می شود
- خطرات فیزیکی : انفجار گرد و غبار در صورت مخلوط شدن با هوا به صورت پودر یا دانه ای امکان پذیر است.
خطرات شیمیایی : در دمای بالای 175 درجه سانتی گراد تجزیه می شود. محلول موجود در آب یک اسید نسبتا قوی است. با اکسیدان ها و بازها واکنش می دهد و به فلزات حمله می کند.
کاربردهای اسید سیتریک
اسید سیتریک چیست؟ اسید سیتریک یک ماده مفید در نوشیدنی ها، مرباها، ژله ها، آب نبات ها و غذاهای منجمد است. همچنین به دسرهای ژلاتینی و میوه ای و همچنین در سبزیجات کنسرو شده و محصولات گوشتی اضافه می شود. اسید سیتریک مواد غذایی را حفظ کرده و طعم آنها را افزایش می دهد. این ماده یکی از مفیدترین مواد در صنایع غذایی و آشامیدنی است. اسید سیتریک گرید غذایی را می توان به عنوان یک اسید کننده، نگهدارنده، آنتی اکسیدان و عامل کلات کننده در غذا استفاده کرد.
اسید سیتریک می تواند یون های فلزی را کلات کند، PH بافر و طعم را در صنعت داروسازی ایجاد کند. همچنین می تواند به عنوان یک ضد انعقاد خارجی استفاده شود زیرا می تواند از انعقاد خون با کاهش غلظت یون های کلسیم در خون از طریق اتصال به یون های کلسیم جلوگیری کند و یک کمپلکس محلول را تشکیل می دهد که تجزیه آن دشوار است.
توانایی اسید سیتریک در کلات کردن فلزات باعث می شود از آن به عنوان یک نرم کننده آب در تصفیه آب صنعتی و آب آشامیدنی استفاده شود. مانند EDTA، یک عامل کیلیت است که می تواند یون های فلزی، معمولاً کلسیم و منیزیم موجود در آب را کیلیت و آنها را از لوله ها، لوازم خانگی و غیره خارج کند.
سیترات کلسیم و سیترات فریک یعنی مشتقات اسید سیتریک به عنوان مکمل کلسیم و آهن در غذاها استفاده می شوند. اسید سیتریک به افزایش عمر محصولات آرایشی کمک می کند. این ماده به عنوان یک عامل اتصال متقابل در بسیاری از فرمول های ژل استفاده می شود.
به عنوان یک تنظیم کننده pH برای فرمولاسیون های آرایشی استفاده می شود زیرا پوست ما به pH حساس است. این محصولات مراقبتی معمولاً اسیدی هستند تا از هرگونه عفونت میکروبی جلوگیری شود بنابراین به عنوان یک عامل بافر، کیلیت و ماسک در محصولات آرایشی و بهداشتی و مراقبت شخصی مانند سرم صورت ، محصولات مو و دهانشویه به کار می رود.
اسید سیتریک به عنوان یک کاتالیزور برای بسیاری از واکنش های شیمیایی استفاده می شود. از آن برای کاتالیز کربن هیدروترمال نانوالیاف سلولزی استفاده شده است. به عنوان یک کاتالیزور در سنتز شیمیایی سازگار با محیط زیست استفاده می شود.
فواید اسید سیتریک برای بدن
به عنوان آنتی اکسیدان
اسید سیتریک یک آنتی اکسیدان است که می تواند از سلول های انسان در برابر اثرات رادیکال های مضر محافظت کند.
عامل جلوگیری از سنگ کلیه
اسید سیتریک برای افراد مبتلا به سنگ کلیه با مهار تشکیل سنگ جدید و شکستن سنگ های کوچک در ابتدای تشکیل، مفید است.
مراقبت از پوست
اسید سیتریک در برخی از لوسیون ها و ماسک های پوست استفاده می شود و به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند که به طراوت پوست کمک می کند، در نتیجه از افتادگی پوست جلوگیری می کند و باعث جوانسازی پوست شما می شود. علاوه بر آن برای از بین بردن رادیکال های آزاد و تقویت پوست نیز مفید است. اکنون می توانید به سوال اسید سیتریک چیست به راحتی و به صورت کامل پاسخ دهید.